Solitaire bijenbuis

Artikel 4 van 16
€ 19,95 (inclusief btw)

De solitaire bij is een zeer nuttig insect om in de tuin te hebben. In de categorie van de bijen is de gewone honingbij de meest gekende. Er zijn echter nog veel meer soorten solitaire bijen. Deze onderhouden zich totaal zelf en kijken uit naar een geschikte nestplaats voor nakomelingen. Het voordeel van deze Solitaire bijen is dat zij nooit zullen steken omdat ze geen kolonie of honingvoorraad hoeven te verdedigen. Vandaar dat het interessant is om solitaire bijen naar de tuin aan te trekken om er de bloemen te bestuiven.
Door deze solitaire bijenbuis in uw tuin te plaatsen of te hangen [op de grond of tot ongeveer max. 1,5 meter hoogte] geeft u ze een ideale plaats om te overwinteren of om er te nestelen.
Wanneer de nestkast gevonden is, gaat het vrouwtje op zoek naar stuifmeel dat ze in één van de gaatjes waar ze het nest wenst te maken bij een brengt. Bij het stuifmeel legt ze dan een eitje en vervolgens metselt ze het gaatje dicht met een mengsel van modder en speeksel. Zo ontstaat er een kamer waarin het eitje kan groeien tot larve, die zich voedt met het stuifmeel en vervolgens verpopt tot volwassen bij. Per gaatje worden een aantal van deze kamers gebouwd. Zo overwinteren de poppen veilig en in het voorjaar bijten de verpopte bijen zich een weg naar buiten. De bijen die in deze nestkast worden geboren komen ook vaak naar deze kast terug om er zelf ook hun eitjes in onder te brengen en zo begint de cyclus opnieuw en kunt u rekenen op een goede bestuiving van uw bloemen en planten vanaf het vroege voorjaar.

Als alle gaten dicht zijn gemetseld kunt de deksel erop plaatsen zodat eksters en spechten de buizen niet leeg kunnen halen en u de bijen veiligheid bied.

Door het gebruik van giftige sproeistoffen is de populatie van solitaire bijen de voorbije jaren schrikbarend afgenomen. Ze worden van nature aangetrokken door spleten en gaten in hout, maar door de aanleg van modernere tuinen en de intensievere landbouw zijn deze steeds moeilijker te vinden en zullen ze dankbaar gebruik maken van deze bijenkast.

 

  • Plaats de solitaire bijenkast bij voorkeur in de buurt van natuurlijke voedselbronnen (bloemen, fruitbomen,...)
  • van 0 tot ongeveer 1,5 meter hoogte
  • warm: op het zuiden of zuidoosten, mogelijk wat beschut

 

 

© 2013 - 2024 Hortus Vitalis - de levendige tuin | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel