Waar hang ik een huiszwaluw- en gierzwaluwnestkast op

Artikel 3 van 19

Eén zwaluw maakt nog geen lente, maar tien of honderd zwaluwen wel. In Nederland komen de boerenzwaluw, huiszwaluw, oeverzwaluw en gierzwaluw landelijk voor. Alle vier overwinteren ze ten zuiden van de Sahara in het tropische Ghana, Nigeria en Congo. Jaarlijks komen ze in maart en april terug naar Nederland voor het broedseizoen. Wij geven jou de beste tips om zwaluwen naar je tuin te lokken.

1. Lok insecten naar je tuin

Zwaluwen zijn echte insecteneters. We durven zelfs zeggen ‘veelvraten’. In volle vlucht pikken ze alle rondvliegende beestjes, hoe minuscuul ze ook zijn, uit de lucht. Huiszwaluwen en boerenzwaluwen vertoeven dus maar al te graag in de buurt van paardenstallen, boerderijen en insectenvriendelijke tuinen waar ze kunnen smullen van vliegen, muggen, etc. Ontdek hier hoe je meer insecten naar je tuin brengt.

2. Laat oude zwaluwnesten hangen

Oost west, thuis best. Zwaluwen zijn dan wel trekvogels, ze keren net zo graag terug naar hun vertrouwde plekje. Hangt er een oud zwaluwnest in je tuin? Laat het dan zeker hangen zodat de eigenaars geen onaangename verrassing te wachten staat na hun winterreis. Je kan zelfs een handje helpen door het nest te verstevigen of te repareren met dunne, houten latjes indien nodig.

shutterstock-1579098280.jpg

3. Richt je dakranden in voor zwaluwen

Zwaluwen nestelen zich graag onder overhangende dakranden, schuren en tegen een ruwe of betonnen muur. Onder hun eigen afdakje maken ze een bolvormig nest van modder, klei, gras, veren en takjes die ze in de buurt vinden. Opmerkelijk aan hun nest is dat de opening langs boven zit. Net zoals in een zolderkamer onder het dak kan het ook in een zwaluwnest behoorlijk warm worden in de zomer. Zwaluwen verkiezen vermoedelijk daarom dakranden met een bleke kleur. Een poeltje of vogelbad met vers water in je tuin kan ook voor verkoeling zorgen. Link naar vogelbadjes.

Ze houden ook niet van tocht, dus zoek een beschutte plek, oost en noord-oost is dan plezierig voor de zwaluw, zodat de westerwind er niet recht op blaast. Onder een beschutte dakrand, komt dit natuurlijk minder nauw.

4. Plaats kunstnesten

vilda-68293-ophangen-van-zwaluwnestkasten-yves-adams-800-px-47222.jpg

Je kan terugkerende zwaluwen pas echt in de watten leggen door een kunstnest te plaatsen onder je dakrand of dakgoot. Hang er ineens een twee- of drietal, en plaats ze bij voorkeur in de buurt van andere bestaande zwaluwnesten. Zwaluwen leven namelijk graag in kolonies, dichtbij hun soortgenoten. Hang het nest ook niet in de volle zon maar op een plekje waar meestal schaduw is. Zo voorkom je dat de jongen te vroeg uit het nest springen of dat de klei of modder helemaal opdroogt en het nest naar beneden valt. Kunstnesten voor zwaluwen kan je onder andere hier online bestellen.

5. Doe geen dakrenovaties in de zomer

Je dak renoveren tijdens het broedseizoen van de zwaluw is geen goed idee. Je verstoort zo de rust van het ouderpaar in spé of erger nog: je vernielt het nest waarin ze aan het broeden zijn. Als het enigszins kan, stel je dakwerken dus beter uit tot na de zomer.

6. Bescherm je gevel en ramen tegen uitwerpselen

Elke dag verdwijnen er honderden insecten in de snavel van een zwaluw. De afvalstoffen die zwaluwen niet opnemen, moeten er uiteindelijk ook weer ergens uitkomen. De uitwerpselen kunnen terecht komen op je gevel of raam onder een zwaluwnest. Gelukkig bestaat hier een eenvoudige oplossing voor: bevestig een horizontaal plankje onder het zwaluwnest.

vilda-11938-jonge-huiszwaluw-yves-adams-800-px-47223.jpg

Hiermee vang je alle kleine en grote boodschappen op. Let wel op dat je de plank minstens 50 cm onder het nest monteert. Zo niet, is het de perfecte opstap voor predatoren zoals eksters. Maak dit ‘zwaluwtoilet’ na de zomer ook even proper voor de volgende gasten, zoals het een goede gastheer betaamt.

Tekst vrij bewerkt door Hortus Vitalis van: www.onzenatuur.be

 

Tags: waar hang ik mijn huiszwaluwnest op, waar hang ik mijn gierzwaluwnest op, zwaluwnest ophangen

© 2013 - 2024 Hortus Vitalis - de levendige tuin | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel