Klik voor meer foto's en info

Mos Herbarium

Vorige Artikel 2 van 35 Volgende

Victor gebruikt de pergamijn zakjes voor zijn mossen herbarium!

En was zo vriendelijk mij er iets meer over uit te leggen.

Een mossen herbarium is eigenlijk in het algemeen hetzelfde als een gewoon herbarium, waarin je planten geperst en droogt, met mossen is dat lastig. Dit omdat het vaak klompjes zijn en je ook een stukje van de ondergrond waarop ze groeien toevoegt  -dat zegt namelijk ook veel over de soort- en kan determinatie vergemakkelijken zeker in het geval dat de eerste determinatie in twijfel wordt getrokken.

De mosklompjes worden twee dagen aan de lucht gedroogd en dan bewaard in zakjes of doosjes van zuurvrij papier. Want als het papier zuur bevat kan dat het materiaal dat het bevat aantasten. Het mossen herbarium is eigenlijk een uitbreiding op het reguliere herbarium dat ik van de Schilderswijk in Den Haag, waar ik woon heb gemaakt. Ik ben er nog niet heel erg lang mee bezig, maar ik had het aantal soorten mos dat in de wijk voorkomt alleen een beetje onderschat en ben nu al bijna door de eerste 50 zakjes heen. Op de fotoos kun je zien hoe mijn mossen herbarium er uit ziet, maar moet je eerlijk vertellen dat het normaal bestaat uit kasten vol envelopjes, mijn ophang systeem met zakjes en paperclips is eerder aangepast aan mijn eigen behoefte en de ruimte die ik ervoor heb in mijn huis.

Hartelijke groet Victor     

mail 12/2/2021

Je kunt Victor volgen op:

Facebook: https://www.facebook.com/hetherbariumvandeschilderswijk/?ref=settings

Website: https://hetherbariumvandeschilderswijk.com

 

 

Tags: mossenherbarium, herbarium, zuurvrije zakjes, Bryophyta, Musci, Bryopsida, Bryologie, Lichenologie, korstmossen, hortus, hortus botanicus, pergamijn, glassine, verzamelen, hobby, liefde voor de natuur.

© 2013 - 2024 Hortus Vitalis - de levendige tuin | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel