waar hang ik mijn nestkast of vogelhuisje op

Artikel 1 van 19

Zelf de lente thuis beleven... 

Wij verkopen nestkasten mét camera en losse camera's en nog veel meer diervriendelijke artikelen, voor meer informatie klik hier

Een nestkast mag niet in de volle zon en regen hangen. Hang de invliegopening daarom het liefst in oostelijke richting, noord tot zuidoost is ook goed, als hij maar naar het licht gericht is. Vogels houden van ochtendzon in de nestopening. Het nest met eventuele jonge vogels wordt dan in de ochtendzon opgewarmd, maar hangt dan op het heetst van de dag in de schaduw. West en zuidwest raden we niet aan i.v.m. inregenen en heersende windrichting! Heeft u al jaren een nestkastje hangen waar geen vogel inkomt… mogelijk is de invliegrichting niet goed… verhangen… en wie weet het volgende broedseizoen een nest met jongen! 

Als een nestkast onder een overkapping, dakrand of carport gehangen wordt, is er minder kans op inregenen en opwarming door direct zonlicht. De richting van de vliegopening is dan van minder belang. 

Het territorium van mezen [en de meeste kleinere vogels] is 15 meter rondom de nestkast. Hang een volgende nestkast minstens op 30 meter afstand van een andere nestkast. 

In een rustige tuin hangt u de nestkasten op ongeveer 1,80 meter boven de grond, zodat katten er niet bij kunnen. Waar meer verstoring is, iets hoger: 2,50 - 3,50 meter, zoals bijvoorbeeld op je terras. Een kattengordel om een boomstam voorkomt dat een poes in de boom klimt.

Als het lukt om de nestkast zichtbaar dichtbij huis te hangen is dat erg ideaal, zo kunt u het leven van de vogels buiten en in de nestkast volgen.

Zorg voor een vrije aanvliegroute zonder takken en bladeren voor de invliegopening. Een boom of hogere struik in de buurt is wel zeer wenselijk i.v.m. het af- en aanvliegen van de ouders en het uitvliegen van de jongen. En ze vinden er bescherming en voedsel.

Er zit bewust géén stokje aan het huisje voor de invliegopening. Dit is namelijk totaal overbodig én om te voorkomen dat hier eksters en gaaien op gaan zitten om de jongen op te peuzelen!

Laat u de koperen ring van Ø 28 mm zitten dan is de kast geschikt voor oa kleinere mezen als de: pimpel-, matkop-, kuif- of zwarte mees en winterkoninkje. Verwijdert u deze ring, dan wordt de invliegopening Ø 32 mm en is de kast geschikt voor oa de koolmees, mus, [bonte vliegenvanger of boomklever]. Als u een huisje heeft waarbij het voorpaneel verwijderd kan worden is de kast geschikt voor oa roodborstje, kwikstaart en grauwe vliegenvanger. Nota bene…Roodborstjes en winterkoninkjes verkiezen goed verborgen nestkasten die lager dan 2 meter hangen. De grauwe vliegenvanger wil zijn nestkast hoger dan 2 meter, tussen de vegetatie maar met een open aanvliegroute.

Mezen tikken nog al eens in de nestkast om te testen of de nestkast stevig is. Dit kan doorklinken in het huis. Als tussen de nestkast en de muur een stukje rubber geplaatst wordt, zal het tikken minder doorklinken. 

Stop absoluut géén materialen zoals stro of zaagsel in het nestkastje, zij vinden zelf hun nestmaterialen als mos, pluisjes, veertjes, [honden]haar, wol enzovoorts.

Is er een nest met een week oude jongen kunt u overwegen een bakje met meelwormen [verkrijgbaar in sommige dierenwinkels] neer te zetten om de ouders iets te ondersteunen!

Als de vogels uitgevlogen zijn, moet de kast van binnen goed schoongemaakt worden met heet water tegen parasieten, gebruik in geen geval schoonmaakproducten, ook al zijn ze milieuvriendelijk. 

         Er komt niets in ... geduld

Vogels moeten vaak een tijdje wennen aan een nieuw nestkastje. Heeft u het eerste jaar nog geen bezoekers, laat het kastje dan rustig hangen, wie weet heeft u volgend jaar meer geluk. 

  • U kunt de nestkast het hele jaar laten hangen. De vogels hebben dan alle tijd om de nestkast te ontdekken, ook buiten het broedseizoen. Bovendien kunnen de vogels er in de koude winternachten in slapen. 
  •  

Veel succes en plezier in uw `levendige tuin`, 

namens Hortus Vitalis

Laat u ons weten welke vogels in uw nestkastje hebben gebroed? info@hortusvitalis.nl

© 2013 - 2024 Hortus Vitalis - de levendige tuin | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel